tirsdag 9. november 2010

Linotrykk

Nå er vi nettopp ferdig med en oppgave innenfor høytrykk. I denne oppgaven skulle vi prøve ut linoleumstrykk, farger og materialer å trykke på. Til dette brukte vi en linoleumsplate, utskjæringskniver og grafikkpresse. 

Vi startet med å finne et bilde av et ansikt vi ville bruke, for så å overføre det som stilisert versjon til linoleumsplaten med en blyant. Jeg valgte et bilde av venninna mi Maren. Først skjærte vi ut omrisset av ansiktet og tok et par trykk med denne platen. Dette er resultatet av det første trykket.




Deretter la vi på mer skygger og skjærte ut flere flater på linoleumsplaten. Dette førte til at det ble et mer grafisk uttrykk, og bildet ble mindre lik personen som var utgangspunktet. Dette er trykk 4




Vi prøvde oss også på å ekperimentere med forskjellige farger på papiret, ulike farger på trykksverten og antall ganger med trykk per papir. Til venstre er trykk 13. Der har jeg brukt grønn trykksverte og mønstret papir. På trykk 11 til høyre har jeg brukt grønt papir og trykket to ganger oppå hverandre med både svart og blå trykksverte.




Siste del i trykkeprosessen var å klippe opp platen for så å sette den sammen på nytt. Noe læreren vår kalte "killing our darlings"
Å prøve dette førte til mange morsomme og annerledes trykk som gikk enda lenger bort ifra utgangspunktet i begynnelsen, til å få et grafisk uttrykk som ble mer kreativt og spennende.
Dette er trykk 20, og det er et av de siste trykka mine i denne oppgaven. Her har jeg limt sammen ulike papirtyper, plassert linoleum bitene et stykke fra hverandre og satt et håndtrykk oppå hele bildet tilslutt. Jeg ble veldig fornøyd med resultatet.

Høytrykk
Et fellesnavn på mange forskjellige trykkemetoder er høytrykk. Dette brukes både i industrielt trykk og kunstnerisk trykk og noen av de vanligste teknikkene er tresnitt, xylografi, linoleumssnitt og potettrykk.
Felles for alle disse måtene er at trykkfargen blir påført på platens høyeste punkt. Da blir de høye feltene gjengitt på det man trykker på, og de områdene som er skjært ut forblir uten farge.

Det er usikkerhet om opprinnelsen til grafikk, men noe vi vet helt sikkert er at allerede på 700-tallet begynte kineserne å bruke tresnitt. På 1400-tallet ble de første europeiske bladet trykket grafisk. Motivene var for det meste religiøse i begynnelsen, men grafikken har idag utviklet seg til å bli et mer kunstnerisk uttrykk.



Ludvig Eikaas
Ludvig Eikaas er født 20 desember 1920 i Jølster i Sunnfjord og er en kjent norsk kunstner, han var kjent som både kunstmaler, kunstprofessor og kanskje spesielt grafiker. Utdanningen hans har han tatt på kunstakademiet i København og i 1970 ble han professor ved kunstakademiet i Oslo. Han var en kunstner som brukte mye nonfigurativ kunst og han likte best å jobbe med tresnitt. En av Eikaas sine viktigste egenskaper som kunster var at han skar vekk alt som ikke var vesentlig og konsentrerte seg bare om motivet og kjernen. Han døde for ca en måned siden, 5. september 2010



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar