tirsdag 25. januar 2011

Steve McCurry

Steve McCurry
- fotojournalist, kunstner og formidler av følelser og kulturer.


Steve McCurry er en spennende fotojournalist, født i Philadelphia, USA, 23 april 1950. Han har en eksamen i scenekunst og ble først interessert i fotografering da han jobbet for avisen The Daily Collegian.
Hans mest kjente fotografi er "Afghan Girl" fra 1984, som opprinnelig ble trykket i National Geographic Magazine. Hun var lenge en uidentifisert afghansk flytning, men etter 15 år har de klart å identifisere henne som Sharbat Gula. 



Karrieren innen fotojournalistikk begynte da han dekket den sovjetisk krigen i Afghanistan. For å få bilder som viste realiteten i krigen kledde han seg i nasjonale klær og sydde kameraet sitt inn i klærne. Dekningen av denne krigen vant prisen Robert Capa Gold Medal for beste fotografiske rapportering fra utlandet. 
I ettertid har han fortsatt å dekke krigsrammede områder som for eksempel Iran-Irak, Beirut, Kambodsja, Filippinene, Gulf-krigen og Afghanistan. 





Bildene hans er både triste, vakre og mange av dem utrolig sterke. De viser et bilde av et usminket samfunn, ofte i krig, og tilværelsen for mennesker. Både på det gode og det vonde.
Mange av bildene viser mennesker i sorg og fortvilelse. På grunn av krig, sult og andre katastrofer.
Steve McCurry er flink til fange personens følelser og uttrykk ved å bruke lys, vinker og farger på riktig måte.





For å ta slike bilder som dette må Steve McCurry ha en utrolig sterk psyke, og et samfunnsengasjement av de sjeldne. Han er ofte aktuell med artikler i magasiner som for eksempel National Geographic, med inntrykk og bilder fra områdene han har dekket. Grunnen til at jeg valgte denne fotografen er fordi jeg syns han hadde en uvanlig evne til å observere og beskrive kulturer, følelser og mennesker gjennom bildene sine. Mange av bildene gjør så sterke inntrykk at man ikke helt klarer å se for seg at verden virkelig er sånn. 





Sitat Steve McCurry:
“Most of my images are grounded in people.  I look for the unguarded moment, the essential soul peeking out, experience etched on a person’s face.  I try to convey what it is like to be that person, a person caught in a broader landscape that you could call the human condition.” 







Mankind must put an end to war, or war will put an end to mankind.
                - John F. Kennedy


kilder - 

alle bilder er hentet fra >Hjemmesiden hans<


- Lene

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar