tirsdag 29. mars 2011

Dyptrykk - Koldnål


Trykket er bygd opp av fire ulike bilder. Tre av dem av en sommerfugl jeg tok bilde av i sommer, og det siste er en blåveis. Blomsten er plassert litt over det gyldne snitt, og motivene er fordelt jevnt utover plata, og det lager en slags balanse. Hovedformålet med dette trykket er å formidle sommerfølelsen. Vinteren har vært lang og kald og jeg savner den følelsen, i alle fall jeg begynte å glede meg enda mer til sommer etter å ha laget dette trykket. Håper jeg klarte å formidle dette til andre også?

I de siste ukene har vi holdt på med dyptrykk. Hva er dyptrykk? 
Dyptrykk er en trykkteknikk innen grafikk. Man påfører motivet på platen med mekaniske redskaper, som for eksempel koldnål. man kan også etse det inn med hjelp av syrer eller andre kjemikalier. Trykkfargen blir smurt ned i platen og legger seg på de områdene i platen som er gravert og er dypere enn resten, mens platens høyeste parti blir tørket av og etterlater seg lite eller ingen farge. 






Den teknikken vi har brukt kalles koldnålstrykk. Hva er koldnålstrykk?
Når man bruker teknikken koldnålstrykk graverer man inn motivet på en plate med en koldnål. En koldnål er et spisst redskap laget av herdet stål. Ofte blir det brukt plater laget av sink, kobber eller pleksiglass til denne teknikken. Vi brukte sistnevnte, pleksiglass. Når man skraper koldnålen inntil platen lages det groper som har en slags lodden kant. Det er i disse gropene trykkfargen fester seg. Trykkfargen skal man gni utover der man har gravert, og det er viktig å gni fargen godt inn i sporene for å få et bra trykk. Vi bruker cmyk-farger. Deretter skal man gni av den overflødige fargen. Man bestemmer selv hvor mye som er overflødig, jo mer man gnir bort, jo mindre farge setter det seg på bakgrunnen av trykket. 



>>Her<< er en youtube-link som har en veldig god beskrivelse og demonstrasjon av denne teknikken. 
>>Her<< er en oversikt over ulike trykkteknikker. På www.norske-grafikere.no finner man også mye nyttig, og en liste over norske grafikere, linker til hjemmesidene deres, og eksempler på arbeider de har gjort. 

Noen kjente kunstnere som bruker teknikken koldnål er Dagfinn Knudsen som er kjent for sine koldnålstrykk av kvinner, og Ola Steen som er mest kjent for trykk av katter. 
>>Hjemmesiden til Ola Steen<<

Par
Ola Steen
Dagfinn Knudsen

Jeg likte denne teknikken veldig godt, tross i at den var veldig grisete, og fargen sitter under neglene i flere uker etterpå. Jeg likte bedre denne dyptrykkteknikken-teknikken enn høytrykk-teknikken vi har holdt på med tidligere. Selv om det var både lettere og og var mindre grisete med linotrykk, ble resultatet mye bedre med koldnålstrykk. Bildene ble mye bedre og mer vellykket, og resultatet egner seg til til å henge opp og bruke til dekor på vegger og liknende.
Jeg har først og fremst lært hvordan jeg skal trykke med koldnålstrykk. Selve arbeidet er hardt og tidkrevende, men resultatet blir som sagt overraskende bra!








- Lene

1 kommentar:

  1. TUSEN TAKK for super artikkel (du må da ha fått en bra karakter på denne!)! Har lest flere liknende sider nå, og din virker absolutt best!

    Lotta :)

    SvarSlett